UPDATE 17/12/2017: Greva inca nu este anulata. Sindicatele au spus ca nu vor anula greva decat daca se ajunge la un acord, conform Breakingnews.ie

 

UPDATE: Ryanair a anuntat ca nu va mai avea loc greva. Informatia insa se aplica oricaror zboruri anulate in ultimii 6 ani, indiferent de companie.

Ryanair anunta greva pilotilor pentru data de 20 decembrie, netrimitand nici o instiintare oficiala pasagerilor ce urmeaza sa calatoreasca in data respectiva. E important sa stiti ce drepturi aveti in cazul in care zborul dumneavoastra este anulat.

Conform legislatiei in vigoare, compania aeriana are obligatia sa anunte pasagerii cu privire la anularea zborului. In functie de momentul in care anunta pasagerii despre anulare, compania are urmatoarele obligatii:

 1. Daca instiintarea pasagerilor se face cu cel putin 2 saptamani inainte de data zborului, compania evita plata compensatiilor, dar trebuie sa ofere ca alternative:
 •      – posibilitatea de a alege un zbor mai devreme sau mai tarziu, in limita locurilor existente
 •      – returnarea contravalorii biletului
 1. Daca instiintarea pasagerilor se face intre 2 saptamani si 7 zile inainte de data zborului, compania trebuie sa plateasca o compensatie in functie de lungimea zborului si sa ofere urmatoarele alternative:
 •      – o ruta alternativa care sa plece cel mai devreme cu 2 ore inaintea zborului initial si sa nu ajunga la destinatie cu mai mult de 4 ore dupa ora de aterizare initiala
 •      – returnarea costului biletului
 1. Daca instiintarea pasagerilor se face cu mai putin de 7 zile inainte de data zborului, compania trebuie sa plateasca o compensatie in functie de lungimea zborului si sa ofere urmatoarele alternative:
 •      – o ruta alternativa care sa plece cu cel mult o ora inaintea zborului initial si sa ajunga la destinatie cu o intarziere de maxim 2 ore fata de ora de aterizare initiala
 •      – returnarea costului biletului

Companiile aeriene pot sa ofere alternativa de transport comparabila (zbor cu alta companie) daca nu sunt locuri pe rutele companiei.

 1. Daca zborul a fost anulat fara nici un fel de notificare si aflati informatia doar cand ajungeti la aeroport, legislatia in vigoare are urmatoarele prevederi:
 •      – compania aeriana trebuie sa va ofere in scris drepturile pasagerilor si la biroul de check-in trebuie sa aiba urmatorul mesaj afisat:

“If you are denied boarding or if your flight is cancelled or delayed for at least two hours, ask a the check-in counter or boarding gate for the text stating your rights, particularly with regard to compensation and assistance” (Daca va este refuzata imbarcarea sau zborul a fost anulat sau intarziat pentru cel putin 2 ore, cereti la poarta de imbarcare sau biroul de check-in textul care mentioneaza drepturile pasagerilor, in special cu privire la compensatie si asistenta)

 •      – pasagerilor trebuie sa le fie oferita asistenta gratuita pe perioada asteptarii urmatorului zbor, adica mancare si bautura in limite rezonabile si proportional cu durata asteptarii, cazare la hotel daca trebuie asteptat peste noapte, transport intre aeroport si hotel si doua apeluri telefonice, e-mailuri, fax sau telex.
 •      – oferirea unui zbor alternativ in cel mai scurt timp posibil sau transport alternativ comparabil (alta companie aeriana) pana la destinatie
 •      – returnarea costului biletului pentru partea de calatorie neefectuata, costul biletului pentru calatoria efectuata daca acea calatorie nu-si mai are rostul conform planurilor de calatorie sau, daca e cazul oferirea unui zbor la punctul initial de plecare, in cel mai scurt timp posibil
 •      – daca intr-o localitate, oras sau regiune opereaza mai multe aeroporturi, compania aeriana poate oferi un zbor alternativ pe alt aeroport fata de cel initial. In acest caz compania aeriana are obligatia de a transporta pasagerii la aeroportul de destinatie initial sau la un punct ales de comun acord cu pasagerii

COMPENSATII:

Compensatia se plateste in functie de distanta de zbor si motivul anularii. Nu se plateste compensatie daca operatorul aerian demonstreaza ca intarzierea sau anularea se datoreaza unor circumstante extraordinare care nu puteau fi evitate, puneau in pericol integritatea si siguranta zborului si compania nu a putut sa faca nimic pentru a evita anularea sau intarzierea.

Conform distantei zborului, compensatiile in caz de anulare sunt:

 •      – pana in 1500 km – 250 Euro/persoana
 •      – intre 1500 si 3500 km si toate zborurile in UE de peste 3500 km – 400 Euro/persoana
 •      – peste 3500 km – 600 Euro/persoana

Compensatia se reduce la jumatate daca operatorul aerian ofera alternativa de zbor cu o intarziere care nu depaseste:

 •      – doua ore pentru un zbor de pana in 1500 km
 •      – trei ore pentru zboruri cu distanta intre 1500 si 3500 km
 •      – patru ore pentru zboruri de peste 3500 km

NOTA: Important de retinut ca aceasta compensatie se plateste si e diferita de cheltuielile pricinuite de anularea zborurilor si sunt suportate de pasager. In cazul in care cheltuiti bani din cauza anularii zborului, pastrati toate chitantele pentru a cere returnarea banilor de la companie, in cazul in care operatorul aerian nu ofera asistenta gratuita specificata mai sus.

In functie de originea zborului, autoritatile din tara respectiva pot oferi asistenta pasagerilor pentru a-si impune respectarea drepturilor. Totodata nu exitati sa contactati organizatia noastra in caz ca aveti nevoie de ajutor in astfel de situatii.

There are no comments yet.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).