Se stie deja ca Irlanda si in special Dublinul se confrunta cu o criza de locuinte de inchiriat. Aceasta cerere in crestere a dat idei unor oameni lipsiti de orice urma de moralitate, astfel incat tot mai des aflam de oameni pacaliti de anunturi atragatoare de chirii.

Cum functioneaza? Va prezentam mai jos scenariile intalnite de noi.

 1. Se posteaza un anunt cu o casa sau camera de inchiriat, cu poze reprezentand o locuinta de vis, la un pret foarte mic. „Proprietarul” de regula spune ca trebuie sa plece din Irlanda sau ca locuieste deja in afara Irlandei si vrea sa gaseasca pe cineva pe termen lung care sa stea acolo si sa aiba grija de locuinta, de aceea pretul e mic. Propune sa trimita cheile prin posta, urmand ca victima sa transfere prima luna de chirie si garantia, prin western union, dupa primirea cheilor, urmand ca mai apoi sa se intalneasca cu un agent care sa-i arate casa. Bineinteles ca agentul nu exista si foarte probabil nici locuinta. Au fost cateva persoane care s-au regasit in situatia in care au transferat banii si au asteptat sa-i sune agentul. Nu a mai sunat nimeni si „proprietarul” nu a mai fost de gasit.
 2. Se face o pagina falsa care arata exact ca si cea de la AirBnb, cu un link ce deschide o pagina anume de la o locuinta. Tot asa, pretul foarte atractiv, camerele sau camera arata „ca-n filme”, dar proprietarul trebuie sa plece urgent din Irlanda. Link-ul este facut de persoane pricepute, astfel incat daca dai click pe logo-ul AirBnb, se deschide pagina originala, insa daca veti cauta pe site-ul original AirBnb locuinta respectiva, nu o veti gasi. Dar putini stiu asta. Isi pun sperantele in imagini false si se bucura ca au prins un chilipir. Mai departe se cere transferul banilor prin western union ca garantie, urmand sa se faca vizionarea casei. Dupa ce-si primeste banii „proprietarul” dispare.
 3. Aceasta varianta e cea mai intalnita la romani. Anunta ca au de dat o casa in chirie, arata poze, tot ce trebuie, se chiar intalnesc cu oamenii in fata locuintei, dar sub pretext ca inca nu au plecat chiriasii vechi, nu intra in casa. Cer garantia si depozitul de la victima, garantand cu copii de pe buletin si lasand cheile la chiriasi, spunandu-le sa revina in 3 zile cand e casa disponibila. Copiile de pe buletin sunt false si casa e locuita de cu totul altcineva. Au fost cazuri in care oamenii au mers cu lucrurile la „noua locuinta”, ca sa descopere ca acolo locuia o familie ce detinea casa. Ajunsi la Garda, oamenii au aflat ca nu sunt singurele victime si ca actele date „ca garantie” sunt false.
 4. Aceasta varianta este folosita in special pentru cei ce vor sa se mute in Irlanda. Oamenii nestiind cum stau lucrurile aici, se bucura ca au gasit usor o locuinta la un pret decent. Sunt informati ca e criza de locuinta si cererea e mare si li se cere garantia in avans pentru pastrarea apartamentului pentru cand vor ajunge in Irlanda. Banii se transfera prin western union si cand ajung in Irlanda, victimele raman si fara bani si in mijlocul strazii.

Daca mai stiti si alte scenarii, nu ezitati sa ne contactati pentru a le adauga la aceasta lista. Ce puteti face pentru a evita astfel de situatii? Va oferim cateva sfaturi, insa lista ramane deschisa pentru propunerile voastre.

 • NICIODATA nu transferati bani unui „proprietar” sau „agent” prin western union! Este cea mai simpla metoda de a se face pierduti cu banii.
 • Niciodata nu dati banii pana nu vedeti casa (si interiorul) si va asigurati ca e cu adevarat de inchiriat.
 • Nu dati bani pana nu semnati contract si primiti chitanta.
 • Cereti chitanta de fiecare data cand platiti chiria, daca o platiti cu bani in mana si nu prin transfer bancar. Mai exista si varianta cartii chiriasului (rent book), care sta la chirias si e semnata de proprietar la fiecare termen de plata.
 • Asigurati-va ca persoana care ofera casa in chirie are acest drept. De multe ori sunt chiriasi care subinchiriaza, desi nu au acest drept.
 • Acceptand sa va mutati in chirie fara sa semnati contract va supuneti riscului de a ajunge in strada oricand, fara explicatii si fara nici un drept de a lua masuri legale. Totodata, locuind intr-o casa sau camera fara contract nu aveti nici un drept din punct de vedere legal. Sunteti la mila „proprietarului”.
 • Nu dati avans pentru pastrarea unei case decat daca e vorba de o agentie autorizata si aveti confirmarea ca veti primi casa in chirie.
 • Daca va sunt oferite link-uri catre pagini cu locuinte, asigurati-va ca site-ul este veritabil. Cautati numele site-ului pe internet si cautati locuinta respectiva pe site-ul original.
 • „Proprietarii” pun anunturi cu preturi aproape la jumatate fata de o chirie normala. RETINETI! – Daca e prea frumos sa fie adevarat, cel mai probabil ca nu e!

Nu uitati ca echipa organizatiei noastre va sta la dispozitie cu informatii si sfaturi cu privire la drepturile si obligatiile chiriasilor. Totodata, va rugam sa transmiteti aceste informatii importante prietenilor si cunostintelor care se gandesc sa emigreze, indiferent ca e in Irlanda sau alta tara. Si cel mai important, sa nu trimita bani de chirie prin western union.

© Grupul Romanilor din Irlanda

Comments (3)

 • Florin

  Noi am vazut si interiorul am si zugravit toata casa dupa care a venit adevaratul proprietar si ne-a
  dat afara din casa închiriata tot de la niste români toate
  asa cu copie dupa buletin fals mare grija

 • Lilia

  Am avut si noi asa experienta,dar nu am platit. Am gasit casa pe adresa la care se referea persoana
  si am intrebat daca acel ce a deschis usa stie ceva despre persoana respectiva.
  Informatia de care dispuneam noi si pozele cu interiorul casei erau false.Din pacate este asa ceva.
  Daca e prea frumos descris sa stiti ca e fals.
  Am toate mesajele salvate si cont bancar pe care mi s-a propus sa fac tranzactia.

 • Lilia

  E adevarat ca pe situl oficial nu era asa anunt.Asta mi s-a parut straniu. Si inca nu inteleg cum astea
  m-au gasit si mi-au propus.
  Am intrat pe siturile Daft.ie si Rent.ie pentru a gasi o camera de inchiriat in Dublin.
  Tuturor bafta si pazea. Fiti atenti.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).