Am observat pe site-ul de anunturi OLX din Romania ca sunt mai multe oferte de munca pentru Irlanda. Din pacate acestea nu intrunesc conditiile legale si oamenii sunt ademeniti in situatii din care cu greu mai pot iesi si de cele mai multe ori raman cu datorii. 

La randul nostru am postat si noi un anunt de avertizare pe site-ul respectiv, anunt pe care il puteti distribui.


***NOTA – Cei de la Olx au considerat ca anuntul nu are ce cauta pe site-ul lor, iar contul ne-a fost blocat pentru prea multe raportari. E clar ca am deranjat pe cineva cu aceste detalii.

Va redam textul mai jos cu rugamintea de a-l distribui, astfel incat sa fie tot mai mic numarul celor care se regasesc in situatii neplacute din cauza acestor anunturi.

ATENTIE!!! Nu mai cadeti in plasa profitorilor. Pentru a nu ajunge in situatia in care sa ramaneti pe drumuri in Irlanda sau sclav modern, tineti cont de urmatoarele aspecte:


– Legislatia UE nu permite incasarea de comision de la angajat. Cei care va cer comisioane pentru un loc de munca o fac ilegal, deci si contractul oferit este “la negru”.
– Salarul minim in Irlanda este de 9,55€/ora, din care nu se retin multe taxe, fiind minimul. La 40 de ore lucrate/saptamana, se retin in total 672,8€ taxe anuale, adica aproximativ 13€/saptamana. Cifrele fac referire la o persoana singura (necasatorita), angajata legal. Saptamana de munca este de 40 de ore si maxim 48 de ore la program cu norma intreaga (full time), nu 50-70 ore.
– Culesul de ciuperci se face in conditii toxice si au fost persoane care au afectiuni grave acum, dupa ce au fost exploatati la cules de ciuperci.
– Cazarea la cules de ciuperci se face in conditii de camin studentesc, iar suma perceputa pentru cazare este mult prea mare (200€/persoana la 6-8 persoane intr-o incapere in paturi supra-etajate).
– Nu plecati in Irlanda fara un contract clar in care sa vedeti salarul, orele de munca si drepturile dumneavoastra.
– “Angajatorii” cauta persoane care nu vorbesc engleza pentru a nu-si putea cere drepturile sau sa nu poata apela la autoritati cand isi dau seama unde au fost adusi.
– NU DATI ACTELE DIN MANA!!! Multi “angajatori” retin pasaportul sau buletinul pentru a avea garantia ca nu plecati de la ei.
– Pastrati tot timpul contactul cu cei de acasa si pastrati orice hartie semnata cu angajatorul.
– Pastrati in permanenta o evidenta scrisa a orelor lucrate in fiecare zi.
– In Irlanda aveti dreptul la pauza dupa cum urmeaza: dupa primele 4 ore de munca o pauza de 15 minute. Dupa inca 4 ore de munca (daca lucrati mai mult de 8 ore) angajatorul trebuie sa va dea pauza de 30 de minute.
– Legislatia muncii in Irlanda este foarte bine pusa la punct si autoritatile sunt foarte eficiente in solutionarea cazurilor. Nu va lasati intimidati de angajator sau de superior. “Oricum n-ai ce face” nu se aplica in Irlanda, desi veti auzi des aceasta vorba.

Pentru orice detalii sau informatii, nu ezitati sa ne contactati prin formularul de contact. Nu va lasati vrajiti de mirajul unui loc de munca in strainatate fara a va asigura ca totul e legal si corect, in primul rand pentru dumneavoastra. Sclavia moderna este larg raspandita in randul “angajatorilor” romani. Nu riscati totul pentru promisiuni facute online! Multa bafta!

© copyright Grupul Romanilor din Irlanda

There are no comments yet.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).