In data de 9 ianuarie 2018 colegul nostru Marius Marosan a participat la Leinster House (parlamentul irlandez) la o intalnire cu reprezentantii asociatiei restaurantelor din Irlanda. Marius face parte dintr-un grup de lucru initiat de senatorul Trevor Ó Clochartaigh dupa ce o muncitoare irlandeza a sesizat autoritatile cu privire la abuzurile din reteaua ospitaiera din Irlanda (echivalentul HORECA din Romania). La intalnire au participat senatori ai parlamentului irlandez, reprezentanti ai celui mai mare sindicat din Irlanda – SIPTU, reprezentanti ai comunitatii poloneze din Irlanda si de la Citizens Information. Din partea asociatiei restaurantelor au participat presedintele si vicepresedintele forului.

Eva Mitchell a fost victima hartuirilor sexuale si abuzurilor superiorilor in restaurantul unde a lucrat. A facut sesizare in trecut la WRC, a castigat si patronii au refuzat sa plateasca. Atunci a apelat la senatorul mentionat anterior, deoarece facea parte din colegiul dansului. Asa a luat fiinta campania „REAL Restaurants”, o campanie prin care se militeaza pentru conditii mai bune de lucru ale angajatilor si se doreste transformarea acestei campanii intr-un beneficiu real pentru angajatori si patronii din domeniul restaurantelor si hotelurilor. Practic institutiile care vor primi titlul de „REAL Restaurant” sau „REAL Hotel” vor fi recunoscute ca facand parte din reteaua angajatorilor care isi trateaza angajatii conform legislatiei in vigoare si ofera cele mai bune conditii pentru angajati. Va fi o distinctie care va evidentia restaurantul sau hotelul, astfel incat clientii sa fie atrasi de acest criteriu.

Pe parcursul discutiei reprezentantii industriei de alimentatie publica au recunoscut ca exista angajatori care nu respecta pe deplin ligislatia cu privire la drepturile angajatilor insa doresc sa lucram impreuna pentru a elimina astfel de cazuri. Chiar ne-au incurajat sa transmitem catre ei date concrete cu privire la restaurantele care nu respecta drepturile angajatilor. Isi doresc definitivarea acestei distinctii de „REAL Restaurant”, deoarece si ei considera ca e o motivatie puternica pentru orice afacerist pentru a-si promova restaurantul folosind aceasta distinctie.

Reprezentantii asociatiei restaurantelor au ridicat problema bucatarilor sefi care cer plata unor ore pe statul de plata (payslip) si o plata separata cu banii in mana (cash in hand). Angajatorii sunt in dificultate din aceasta cauza pentru ca, spun ei, e foarte greu sa gaseasca bucatari sefi. Senatorii prezenti au promis ca se vor gandi la o modalitate de a preveni astfel de situatii.

Saptamana viitoare, Marius Marosan a fost invitat sa participe la sedinta senatului irlandez pentru a asista la discutiile cu privire la un proiect de lege care va reglementa bacsisul (ciubucul in restaurante), deoarece sunt angajatori care nu dau angajatilor bacsisul primit de la clienti. Senatorii au dat asigurari ca, desi bacsisul se va considera un drept financiar al angajatului, acesta nu se va supune impozitelor si taxelor, dar au subliniat ca aceasta lege trebuie introdusa pentru ca majoritatea angajatilor din domeniul HORECA lucreaza cu salar minim si bacsisul este singura modalitate de a primi apreciere pentru calitatea muncii depusa.

Vom reveni cu detalii despre discutia din senatul irlandez pe parcursul saptamanii viitoare.

There are no comments yet.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).