Agentia de meteorologie irlandeza, Met Eireann, anunta posibilitatea trecerii la cod rosu si ia in considerare propunerea inchiderii scolilor ca urmare a valului de frig ce urmeaza sa afecteze Irlanda. “The Beast from the East”, cum au numit generic acest val de frig si ninsoare, urmeaza sa loveasca Irlanda zilele urmatoare, iar Met Eireann spune ca exista posibilitatea ca frigul si ninsorile sa afecteze tara mai tare decat zapada din 2010.

Reveniti pe aceasta pagina pentru update-uri cu privire la vreme si masurile anuntate de autoritati.

*** UPDATE 28/0218, 6:15 – Incepand cu ora 5:00 dimineata comitatele Dublin, Kildare, Louth, Wicklow si Mearh se afla sub cod rosu de frig si ninsoare. Codul este in vigoare pana maine la ora 12:00. Ninsorile au adus acumulari de pana la 10 cm, conform agentiei nationale de meteorologie, insa precipitatiile vor continua si pe parcursul zilei si deseara, acumulandu-se pana la 25 cm de zapada. Totusi, se preconizeaza ca doar acum va urma ce e mai rau.

La aceasta ora, conditiile de transport in comun sunt afectate dupa cum urmeaza:

 • Dublin Bus – Majoritatea rutelor sunt limitate la strazile principale, unele zone nefiind deservite de Dublin Bus din cauza acumularilor de zapada. Deocamdata nu sunt rute anulate.
 • LUAS – Operatorul anunta ca ambele linii vor aopera normal, serviciile nefiind afectate de conditiile meteo pana la aceasta ora.
 • Irish Rail – Transportul feroviar nu este afectat de conditiile meteorologice pana la aceasta ora.
 • Bus Eireann – Nu se mentioneaza nimic pe site-ul companiei de transport.
 • Dublin Airport – Pistele sunt inchise momentan, iar DAA recomanda oamenilor sa verifice daca nu s-a anulat zborul inainte de a porni spre aeroport. O serie de zboruri au fost deja anulate.

Sunt scoli care au anuntat parintii ca nu se vor tine orele azi. Inainte de a porni de acasa sunati la scoala sau gradinita pentru a verifica daca au deschis azi. Totodata aveti grija la legislatia in vigoare cu privire la conditiile de iarna, deoarece se dau amenzi inclusiv pentru necuratarea zapezii de pe plafonul masinii inainte de a porni la drum. Mai multe sfaturi si informatii gasiti aici.

Vom reveni cu update pe parcursul zilei.

*** UPDATE 27/02/18, 20:40 – in mare parte a tarii au inceput ninsorile, iar temperaturile vor ajunge la -5 grade in mare parte, insa in Vest si Nord-Vest acestea vor scadea si mai mult. Si maine sunt asteptate ninsori datorita curentului venit dinspre sud ce se va intalni cu frontul de aer rece venit din Siberia.

*** UPDATE 27/02, 8:00 – autoritatile anunta soferii sa circule cu atentie pe drumuri datorita temperaturilor scazute ce au dus la aparitia poleiului. Azi se asteapta ploi in prima parte a zilei, urmand ca acestea sa se transforme in ninsori spre seara. Conduceti cu grija! Magazinele au fost luate cu asalt de oamenii care si-au facut provizii pentru zilele urmatoare, la ora inchiderii rafturile fiind goale la ora inchiderii magazinelor alimentare.

*** UPDATE 12:45 – Met Eireann a emis o avertizare de cod portocaliu de zapada si gheata pentru 7 comitate: Dublin, Carlow, Kildare, Laois, Louth, Wicklow si Meath. Codul intra in vigoare de maine (marti) de la ora 15:00 si se va pastra pana miercuri la ora 11:00.

*** UPDATE 11:40 – Cum se asteapta sa evolueze vremea in zilele ce urmeaza:

 • Azi, 26/02/18 – temperaturi maxime intre 2 si 6 grade celsius. Posibilitate de ninsoare trecatoare. La noapte temperaturile vor scadea pana la -5 grade celsius.
 • Marti, 27/02/18 – ploaie si lapovita in unele zone din Irlanda cu temperaturi maxime situate intre 3 si 6 grade. Spre seara ploaia si lapovita se va transforma in ninsoare in vreme ce temperaturile vor scadea din nou pana la -5 grade.
 • Miercuri, 28/02/18 – se asteapta frig puternic in toata tara cu temperaturi maxime cuprinse intre -1 si 2 grade si ninsori in mare parte a tarii. Ninsorile se vor intensifica spre seara si temperaturile vor scadea pana la -7 grade.
 • Joi, 01/03/18 – se preconizeaza ca in aceasta zi se vor inregistra cele mai mici temperaturi, cu maxime urcand pana la 1 grad. Ninsori abundente sunt asteptate in mare parte a insulei, insa partea de sud a va fi cea mai afectata. Joi noaptea va aduce cele mai mari ninsori si se asteapta ca acestea sa afecteze transporturile.
 • Vineri 02/03/18 – conform Met Eireann, in aceasta zi ninsorile abundente vor afecta partea centrala si de nord a insulei, insa se asteapta ca pe vineri dupa-masa sa se insenineze.
 • Deocamdata este instaurant un cod galben de catre cei de la Met Eireann, insa cel mai probabil se va trece la cod rosu in zilele ce urmeaza. Vom reveni cu detalii.

 

There are no comments yet.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).