Vineri, 9 iunie 2017 a avut loc la Ambasada Romaniei din Dublin intalnirea cu directorul Departamentului Consular, domnul Bogdan Stanescu. La intalnire au participat reprezentanti ai asociatilor si organizatiilor romanesti din Irlanda, dar si diverse persoane implicate in activitatea comunitatii. Alaturi de invitati au fost si reprezentantii Sectiei Consulare din cadrul Ambasadei, dar si doamna Ambasador Manuela Breazu.

Intalnirea a inceput la ora 18:00 si s-a terminat putin dupa ora 22:00, timp in care domnul director Stanescu a prezentat cateva detalii cu privire la modificarile recente introduse in departamentul Consular, iar cei prezenti in sala au expus probleme intampinate la accesarea serviciilor consulare.

Din partea organizatiei au participat Florina Avram Ilovan, Ciprian si Florentina Iftimie, Modirca Marius si Marius Maro?an dar si persoane din comunitate care au raspuns invitatiei.

La prezentarea problemelor sesizate de cei din comunitate, dar si a celor legate de comunitati din afara Irlandei, Marius Marosan a vorbit aproximativ o ora, abordand urmatoarele puncte:

  • – lipsa de consideratie a autoritatilor romane fata de romanii plecati in afara tarii, subliniind conditiile actuale de accesare a serviciilor consulare in Irlanda. S-a mentionat inclusiv timpul exagerat de lung pentru programarile pasapoartelor. Domnul director Stanescu a mentionat ca vizita sa a adus o modificare in cadrul sectiei consulare, reusind sa activeze cea de-a doua statie de pasapoarte, ceea ce speram ca va scurta timpii de asteptare.
  • – lipsa personalului consular din cadrul sectiei de la Dublin, moment in care domnul director Stanescu a anuntat ca se va suplimenta personalul cu inca 4 persoane, doua fiind angajate pe plan local in perioada imediat urmatoare, iar celelalte doua fiind detasate de la Bucuresti. Speram ca aceasta schimbare sa aduca imbunatatiri vizibile situatiei actuale.
  • – pentru ca domnul director Stanescu a mentionat in repetate randuri ca asteapta intelegere din partea oamenilor fata de ei, Marius a abordat problema desfiintarii postului de atasat al MAI (politia romana), subliniind importanta prezentei MAI in cadrul misiunii diplomatice, acesta fiind un sprijin important in rezolvarea unor probleme existente in comunitate. Acest punct de vedere a fost sustinut vehement atat de reprezentantul organizatiei Ruhama, dar si de reprezentantul unei organizatii din Waterford care sprijina persoanele de etnie rroma. Domnul director a promis ca va face demersurile necesare pentru pastrarea postului respectiv cu mentiunea ca decizia apartine strict celor de la MAI.
  • – s-a adus in discutie si problema lipsei de profesionalism a celor ce lucreaza la centrul telefonic. Tot mai multa lume din comunitate se plange de lipsa raspunsurilor la telefon sau si mai grav, de lipsa bunului simt in comunicarea cu cei ce suna pentru a cere informatii. Atat domnul director Stanescu, cat si Marius Tarniceriu, reprezentant al echipei de fotbal Transilvania Futsal, au catalogat aceste afirmatii drept baliverne si neadevarate. Dand exemple concrete primite de la cei din comunitate, Marius Marosan a cerut clarificari cu astfel de situatii si ce se poate face. Domnul director Stanescu a recunoscut pana la urma ca au fost cazuri semnalate si masuri au fost luate si a transmis rugamintea ca orice situatie in care se da dovada de lipsa de respect la telefon persoanele afectate sa trimita un e-mail fie catre sectia consulara, fie catre directia consulara sau catre noi, ca organizatie, mentionand data si ora la care a avut loc apelul si a promis ca se vor lua masuri. Totodata domnul director Stanescu l-a invitat pe Marius Marosan la Bucuresti pentru a-i prezenta structurile ce lucreaza in cadrul Directiei Consulare, inclusiv centrul de asistenta telefonica si de posta electronica.
  • – referitor la un nou sediu al sectiei consulare, domnul director a spus ca demersurile sunt destul de anevoioase in acest sens, dar suplimentarea personalului din cadrul sectiei consulare ar trebui sa aduca imbunatatiri in timpul de asteptare si procesare a actelor.
  • – s-au adus in discutie si problemele intampinate de cei ce doresc obtinerea unui pasaport cu domiciliul in Irlanda. Domnul director Stanescu a mentionat ca aceste conditii sunt impuse de directia generala a pasapoartelor si nu poate sa schimbe nimic in acest sens. A fost rugat insa de colegul nostru sa transmita celor de la directia generala a pasapoartelor ca fiecare tara are particularitatile ei si nu se pot cere acte care nu exista de fapt in unele tari.
  • – avand in vedere ca si in comunitatea noastra au aparut persoane care fac programari pe www.econsulat.ro contra cost, s-a cerut permisiunea afisarii unui anunt in cadrul sectiei consulare, in care sa se prezinte o lista de asociatii si persoane dispuse sa-i ajute gratuit pe cei ce intampina dificultati in accesarea portalului sau deschiderea aplicatilor pentru programari. Am fost refuzati pe motiv ca ei trebuie sa fie echidistanti si au subliniat ca ei au responsabilitate fata de oameni doar cat acestia se afla in sectia consulara, mai departe fiecare alegand pentru el. Domnul director Stanescu a subliniat ca Departamentul cauta metode de prevenire si blocare a celor ce inteleg a face profit de pe seama oamenilor care intampina dificultati in obtinerea programarilor online. Acest aspect a fost discutat la nivel general, deoarece aceasta practica este intalnita si in alte tari, asa cum s-a aflat prin intermediul discutiilor avute de Marius Marosan in cadrul Consiliului Romanilor de Pretutindeni.
  • – tot in calitate de membru in Consiliul Romanilor de Pretutindeni, Marius Marosan a adus in discutie situatia romanilor din Irlanda de Nord. Cu o comunitate ce numara in jur de 10.000 de persoane, romanii din Nord sunt arondati sectiei consulare de la Edinburgh, ceea ce face foarte dificil accesul la serviciile consulare. Totodata lipsa unui consulat la Belfast pune o presiune in plus pe sectia consulara de la Dublin. Dupa ce domnul director Stanescu a mentionat ca la londra lucreaza 50 de functionari (la Dublin avem 4 functionari, ca o paralela), acesta a fost intrebat daca exista posibilitatea ca macar unul din cei 50 sa fie trimis ca si consul itinerant in Irlanda de Nord, rezolvand partial problema romanilor de acolo si usurand putin munca sectiei consulare de la Dublin. Raspunsul dansului a fost ca va incerca sa discute cu reprezentantii misiunilor diplomatice romane din Marea Britanie pentru a se gasi o solutie in aceasta privinta.
  • – tot ca urmare a sesizarilor venite atat din comunitatea romanilor din Irlanda, dar si de la alti romani din Diaspora prin intermediul Consiliului, Marius Marosan a adus in discutie problema datoriilor aparute din senin la ANAF. In prezentarea problemei a intervenit si doamna Ambasador Manuela Breazu si a confirmat ca aceste nereguli au fost seizate la Bucuresti, dar raspunsul primit de la ANAF nu a clarificat lucrurile ci mai degraba au evitat oferirea unei explicatii sau solutii. Domnul director a mentionat ca va aborda aceasta problema la Bucuresti impreuna cu reprezentantii celor doua ministere.

Doamna consul Silvana Ghimici a tinut sa mentioneze ca programarile pentru pasapoarte nu se mai fac prin e-mail ci doar prin accesarea portalului econsulat. Totodata a subliniat faptul ca aplicatiile online nu trebuie doar sa fie 100% completate ci si trimise spre validare.

Speram sa avem parte de schimbari in bine in cel mai scurt timp posibil si ii rugam pe cei care au fost prezenti la discutii, sa prezinte punctul lor de vedere referitor la intalnire. Multumim!

There are no comments yet.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).